Gevulde speculaas (suikervrij, eivrij, zuivelvrij)

Gevulde speculaasNog een lekkers-voor-sinterklaas-blog: gevulde speculaas! Gevulde speculaas hoort echt bij de tijd rond Sinterklaas.

Er zijn op internet allerlei manieren te vinden om amandelspijs zonder suiker te maken. We hebben gezocht,  gekeken, nagedacht, en uiteindelijk heb ik onderstaand recept wat ik graag met jullie wil delen.

Het is echt gaaf dat dit zo kan. Want als je gevulde speculaas, of andere dingen met spijs, koopt in de winkel of bij de bakker, dan zit je gewoon een suikerbom te eten. Nu niet! En dat is veel gezonder en beter voor je bloedsuikerspiegel.

Voor deze amandelspijs gebruik ik ook geen eieren, dus het is veganistisch. Wij vinden het heel fijn om zo veel mogelijk plantaardig te eten. Met voorverpakte producten uit de supermarkt kan dat vrijwel niet, maar eigenlijk kan je alles zelf op een verantwoorde manier maken.

Dan het deeg. Na wat nadenken en puzzelen kwam ook dat goed. Het werd echt heerlijk. Toen de gevulde speculaas in de oven stond rook het al lekker, en de smaak was geweldig!

Dus, als je ook een gezonde en heerlijke traktatie voor pakjesavond wilt, hier is het recept!

Gevulde speculaas

Recept voor gevulde speculaas (suikervrij, eivrij, zuivelvrij)

Benodigdheden
Voor het amandelspijs
•    250 gram dadels
•    250 gram amandelmeel
•    2 theelepels citroensap

Voor het deeg en de afwerking
•    200 gram volkoren speltmeel
•    1 theelepel wijnsteenzuur (bakpoeder)
•    50 gram kokosbloesemsuiker (of palmsuiker)
•    1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
•    100 gram kokosolie
•    2 eetlepels amandelschaafsel

Bereidingswijze
Voor het amandelspijs
Week de dadels een nacht in water.
Doe de dadels, amandelmeel en citroensap bij elkaar in een kom en mix het met de staafmixer tot een egaal geheel (het kan ook met de blender of keukenmachine).
Zet je amandelspijs in de koelkast.

Voor het deeg en de afwerking
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg een stuk bakpapier apart klaar op je aanrecht.
Doe het volkoren speltmeel, de wijnsteenzuur, kokosbloesemsuiker en koek- en speculaaskruiden in een kom en meng het.
Smelt de kokosolie in een pannetje op het vuur en doe dit bij het meelmengsel.
Meng en kneed het tot een egaal deeg.
Verdeel het deeg in twee gelijke porties.
Maak van de ene helft op de bakplaat een rechthoek van ongeveer 20 x 15 cm.
Leg met twee lepels een laag amandelspijs op het deeg.
Houd langs de randen een centimeter vrij.
Maak van de andere helft deeg op het bakpapier op het aanrecht nog een rechthoek van dezelfde grootte.
Leg deze deegplak op het amandelspijs en druk de randen voorzichtig dicht.
Bestrooi het deeg met het amandelschaafsel.
Bak de gevulde speculaas in de oven voor 25 minuten.
Laat afkoelen en snijd het in stukken.

Tip
•    Het amandelspijs kan je prima een tijdje bewaren in de koelkast. Dus heb je wat over, dan kan je dat gebruiken voor een volgende keer.

Gevulde speculaas

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Sinterklaas, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

29 Reacties op Gevulde speculaas (suikervrij, eivrij, zuivelvrij)

  1. Evelien schreef:

    Waarom week je de dadels een nacht in het water?

  2. Jacoline schreef:

    Ik heb net de gevulde speculaas uit de oven gehaald! Ben erg benieuwd hoe het zal smaken.
    Nog wat vragen:
    -kun je de olie ook in ml. weergeven ipv in gram?
    -wat is het alternatief voor kokosolie, kan dit bijv. walnootolie zijn?
    -waarom moet de olie worden warm gemaakt?

    En de complimenten voor alle recepten, bedankt daarvoor!

    Vriendelijke groeten,
    Jacoline

    • Paulien schreef:

      Hoi Jacoline,

      Wat leuk dat je de gevulde speculaas gemaakt hebt! En, lekker? 🙂

      Kokosolie kan je niet weergeven in ml, omdat het niet vloeibaar is. Kokosolie is vloeibaar boven de 25 graden, dus alleen in de zomer 😉 Kokosolie is ook altijd een wat verwarrende naam eigenlijk, het wordt ook wel kokosvet genoemd. Dat is dus de reden dat de olie in een pannetje gesmolten moet worden.

      Walnootolie is geen alternatief voor kokosolie. Kokosolie kan je verhitten, dus gebruiken om in en mee te bakken. Walnootolie is niet om te verhitten, dat kan je bijvoorbeeld goed gebruiken voor over salades.

      Bedankt voor je complimenten!

      Groetjes,
      Paulien

  3. Henriette schreef:

    Hoi Paulien,
    Deze speculaas lijkt me heerlijk!
    Maar ik kan niet tegen citroen en andere citrusvruchten, is de citroensap ook te vervangen door wat anders?

  4. Ludy schreef:

    Net gemaakt, de smaak is top! Maar wel een vraagje: hoe krijgen jullie dat mooie bruine korstje zonder ei? Wordt dus echt niet bruin……..foto is misleidend, jammer.

    • Paulien schreef:

      Beste Ludy,

      Wat leuk dat je dit recept gemaakt hebt, en fijn dat de smaak goed bevalt! Er zit bij ons ook niet echt een korstje op, alleen wat het bakken doet met het deeg, dus het wordt wel iets knapperig, en dat is wat je ziet op de foto. Als je echt een korstje wilt, zou je het deeg voor het bakken eventueel iets kunnen inkwasten met water. Ik heb dit niet zelf uitgeprobeerd, dus ik weet niet exact wat dat doet.

      Groetjes,
      Paulien

  5. Henriette schreef:

    Vanmorgen gemaakt, ik heb alleen de kokosolie vervangen door ghee en geen citroensap gebruikt. Maar het smaakt echt héérlijk!! Bedankt voor het delen van dit recept!

  6. Nelia schreef:

    Hoi Paulien,

    Ik wil dit ook graag maken. Zou ik het 2x zoveel kunnen doen (zodat m’n hele bakplaat vol ligt), en dan in porties kunnen invriezen?
    En ik heb de dadels nog niet geweekt, maar als ik ze in warm water leg, kan het dan ook met een paar uurtjes al goed zijn? Dan hoef ik niet te wachten tot morgen voordat ik kan bakken…

    • Paulien schreef:

      Beste Nelia,

      Zeker kan je dubbele hoeveelheid maken, dat gaat heel goed. Met het invriezen van deze gevulde speculaas heb ik geen ervaring, dus ik kan je niet uit eigen ervaring daar iets over vertellen. Het weken van de dadels geeft wel het beste resultaat! Succes!

      Groetjes,
      Paulien

      • Nelia schreef:

        Heb het afgelopen weekend gemaakt, en was echt heerlijk!! Nu nog wat amandelspijs over, waar ik morgen nog een banketletter mee wil maken. Wel met kant-en-klare bladerdeeg, maar voor één keertje vind ik dat niet erg.

  7. Gorneel schreef:

    Wat een leuk recept. Ik heb gisteren gevulde speculaas gebakken met kokosolie en dadels, amandel en speltmeel enz. Maar ik vond het een beetje droog.
    Ik ga morgen jouw recept eens proberen.

    • Paulien schreef:

      Dag!

      Dankjewel voor je reactie! Ik ben benieuwd naar hoe je het zult vinden. Laat het me gerust weten, vind ik leuk!

      Groetjes,
      Paulien

  8. Gorneel schreef:

    Ik heb nog een vraagje. Wat is het verschil tussen speltmeel en speltbloem.
    Ik heb bij AH een zak bij AH gekocht maar dat blijkt speltbloem te zijn. Heb ik niet gezien. Normaal haal ik een kilo speltmeel bij de bakker.
    Kan ik de bloem ook gebruiken?

    • Paulien schreef:

      Ja hoor, je kunt de bloem ook gebruiken. Speltbloem is vaker gezeefd en gemalen, waardoor er minder vezels en kiemen en dus voedingsstoffen in zitten. Om die reden kies ik zelf altijd voor volkoren speltmeel.

      Succes!

      Groetjes,
      Paulien

  9. Gorneel schreef:

    Hallo Paulien,
    Ik heb de gevulde speculaas gebakken met een kleine aanpassing. Ik probeer zo gezond mogelijk te eten en gebruik geen suiker. Eet verder wel alles. Geen vegetariër.
    Zoals ik al had vermeld heb ik deze week een gevulde speculaas gebakken die erg droog was .
    Jouw recept geprobeerd. Als aanpassing heb ik een ei door het deeg gedaan omdat ik het erg droog vond. I.p.v. Kokos olie heb ik half om half roomboter en kokos olie gedaan.
    De amandelspijs is zalig. Heb nog iets over om maandag in een appelslof te doen.
    De gevulde speculaas was precies zoals ik hem wilde hebben. Ook in het gezin van onze dochter (gebruiken ook geen suiker meer) werd hij heerlijk gevonden.
    Bedankt voor het recept. Ik hou de site in de gaten

    • Paulien schreef:

      Ha,

      Dankje voor het delen. Fijn dat het zo goed in de smaak gevallen is! Hopelijk kan ik je vaker inspireren met lekkere recepten.

      Groetjes,
      Paulien

  10. Paulien schreef:

    Hallo Paulien,

    Zou ik ipv suiker ook honing kunnen gebruiken?
    Ben heel benieuwd hoe de gevulde speculaas gaat smaken.

    Groetjes Paulien

    • Paulien schreef:

      Goedemorgen,

      Dat moet denk ik wel kunnen, hoewel ik dat zelf niet heb gedaan. Ik kan je dus niet adviseren over de hoeveelheid en weet ook niet zeker of het deeg niet te zacht zal worden e.d.

      Succes!

      Groetjes,
      Paulien

  11. Ruth Derycke schreef:

    PS fijn recept, maar er staat bij : suikervrij …
    Je gebruikt toch kokosbloesemsuiker? Verkooptrucs hé, blijft suiker hoor.
    Maar we hebben toch wel wat suiker nodig hé 😉

    Dit ter info

  12. Ruth Derycke schreef:

    Okido, nu snap ik het. Het recept staat al op mijn winters to-do lijstje 🙂

  13. Ilse schreef:

    Heerlijk!! De kinderen zijn er ook helemaal gek op. Heel fijn dat het niet te ingewikkeld is en dus snel klaar.
    Bedankt!

    • Paulien schreef:

      Hoi Ilse,

      Dank voor je leuke reactie! Dat het snel te maken is vind ik zelf ook echt fijn. Het kan zo even tussendoor!

      Graag gedaan natuurlijk 🙂

      Groetjes,
      Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *