Geuren en kleuren

Sinds ik me realiseer dat kunstmatige toevoegingen aan voeding niet perse een goed idee is, verbaas ik me vaak. Want hoe kan aan bijvoorbeeld een wrap, waarvan ik denk dat het zal bestaan uit meel, water en misschien een beetje zout, zoveel E-nummers zijn toegevoegd?

En als ik dan bekijk welke E-nummers het zijn, dan schrik ik. Het bekijken wat welke E-nummer is doe ik in het boekje ‘Wat zit er in uw eten’ van Corinne Gouget. Een handig en handzaam boekje wat je makkelijk mee kunt nemen de supermarkt in. Terug naar de wrap. Bij de Natuurwinkel zijn wraps te krijgen zonder kunstmatige toevoegingen. Het kan dus wel.

Waarom worden er E-nummers toegevoegd aan ons voedsel? Om geur, kleur, smaak, smeerbaarheid, versheid en / of houdbaarheid te beïnvloeden. Onzin wat mij betreft, want als je pure en verse producten koopt en eet heb je geen bewerkt voedsel nodig. Ik loop tegenwoordig veel schappen in de supermarkt voorbij. Maar toch, ook ik ben nog steeds beïnvloed door hoe iets eruit ziet, of hoe iets ruikt, etc. Een voorbeeld. Recent maakte ik voor het eerst boekweitpannenkoeken. Ik wist dat ik niet moest verwachten dat het een zoete pannenkoek zou worden, want ik gebruikte boekweitmeel, zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad en koolzuurhoudend water. En ik wist dat het geen goudgele kleur zou hebben. Maar toch, ik was ze aan het bakken en vond de kleur wel een beetje grijzig, niet zo mooi. Ineens bedacht ik me, de kleur niet zo mooi? Het ruikt heerlijk en is een gezonde pannenkoek! Maar inderdaad, het is niet wat ik ‘gewend’ ben. De knop moet dus ook gewoonweg om. We hebben zitten smullen van deze pannenkoeken!

Wil je net zoals ik de ‘grijzige’ boekweitpannenkoeken maken? Hieronder het recept!

Recept voor boekweitpannenkoeken

BoekweitpannenkoekenBenodigdheden
•    300 gram boekweitmeel
•    500 ml water of plantaardige melk (zoals rijstmelk of sojamelk)
•    20 gram zonnebloempitten
•    20 gram pompoenpitten
•    20 gram lijnzaad
•    Kokosolie (of olijfolie)

Bereidingswijze
Doe de boekweitmeel in een kom en voeg het water of de melk toe.
Meng met een garde tot een glad beslag.
Voeg de pitten en het zaad toe en meng het.
Verhit een koekenpan en bak de pannenkoeken in kokosolie.

Tips
•    Lekker met een beetje rijststroop erop;
•    Beleg de pannenkoeken met een groene salade.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *