Gemengde bonensoep

Gemengde bonensoepBonen vinden wij alle drie erg lekker. We eten daarom ook bijna dagelijks kidneybonen, zwarte bonen, kikkererwten, sperziebonen, witte bonen of snijbonen, etc. Bij de lunch, met het avondeten, we voegen vaak wel een boon of peulvrucht toe.

Bonen zitten vol met voedingsstoffen, het is daardoor erg gezond. Ook zijn bonen en uitstekende vervanger voor vlees. Daarbij vult het ook goed, je maaltijd wordt er echt compleet door. En dat het heerlijk is is ook niet onbelangrijk natuurlijk. Er zijn zo veel soorten en maten bonen, prachtig vind ik dat. En van elke boon is de smaak weer anders.

Soep is uitermate geschikt om bonen in te verwerken. En het is een hele makkelijk manier om lekker veel groenten in één keer binnen te krijgen. In onderstaande recept pureer ik een gedeelte van de soep, maar heb je bijvoorbeeld kinderen die niet houden van grotere stukjes, dan kan je ook alles pureren. Zo heb je een gladde soep waarin je de groenten hebt verstopt 😉

Recept voor gemengde bonensoep

Benodigdheden
•    Een scheutje olijfolie of kokosolie
•    2 uien
•    2 teentjes knoflook
•    2 aardappels
•    1 grote pastinaak
•    2 eetlepels tijm
•    Peper naar smaak
•    4 kruidenblokjes (ik gebruik peterselie, Natur Compagnie, je kunt ook bouillonblokjes gebruiken)
•    1 liter water
•    150 gram sperziebonen (vers of uit de diepvries)
•    200 gram doperwten (vers of uit de diepvries)
•    1 pot / blik witte bonen (à 400 gram)

Bereidingswijze
•    Pel en snipper de uien.
•    Pel de teentjes knoflook en snijd het heel fijn.
•    Schil de aardappels, was ze en snijd in blokjes.
•    Was de pastinaak en snijd in blokjes.
•    Verwarm een scheutje olie in een soeppan en bak de ui, knoflook, aardappel en pastinaak voor ongeveer 5 minuten, schep het af en toe om.
•    Doe de tijm en peper erbij.
•    Leg de kruidenblokjes in de pan, giet het water erbij en breng het aan de kook.
•    Laat 15 minuten koken.
•    Voeg de sperziebonen en doperwten toe en laat nog 10 minuten koken.
•    Doe de witte bonen erbij en verwarm de soep goed.
•    Pureer met een staafmixer een gedeelte van de soep, tot dat de soep meer gebonden wordt.
•    Warm nog goed door, breng eventueel op smaak met extra kruiden en peper.
•    Eet smakelijk!

Tips
•    Het pureren met de staafmixer doe ik gewoon in de soep, op gevoel voor de hoeveelheid. Je kunt ook een gedeelte van de soep in een kom schenken en dat dan pureren en weer terug gieten;
•    Varieer gerust met groenten. Dus als je bijvoorbeeld geen pastinaak wilt, denk dan eens aan spruitjes, prei, rode ui, er kan heel veel met een soep als deze;
•    Serveer met bijvoorbeeld speltstokbrood met artisjokdip en pesto.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *