Gember

GemberMet gember was ik nooit zo bekend. Op een gegeven moment, jaren geleden, had ik gember nodig voor een gerecht, en toen kocht ik maar een potje gemberpoeder. Wat ik toen nog niet wist: dat gemberpoeder in de verste verte niet kan evenaren met verse gember.

De afgelopen jaren ben ik een aantal keer uit eten geweest bij Restaurant De Eetstee in Amersfoort. Een biologisch en vegetarisch restaurant. Een toprestaurant, waar je eigenlijk alles van de kaart een keer geproefd wil hebben. Tijdens één van mijn etentjes in De Eetstee bestelde ik na het dessert een kop thee. Toen kwam de vraag of ik verse thee wilde. Bijvoorbeeld met gember en tijm. Dat leek me een goed idee. Ik was benieuwd. Die thee was lekker! Gewoon zo’n pure smaak: je proefde enerzijds nog het water en anderzijds de echte smaken van de kruiden. Dat moment in De Eetstee was mijn eerste bewuste kennismaking met verse gember.

Gember wordt al sinds mensenheugenis gebruikt. Als specerij, maar ook als geneesmiddel. Gember staat bekend als heel gezond. Waarom is dit?

•    Gember stimuleert de bloedsomloop, en heeft daardoor een verwarmend effect;
•    Gember werkt ontgiftend en reinigend;
•    Gember helpt tegen misselijkheid;
•    Gember werkt ontstekingremmend;
•    Etc.

De verse gember die nu in mijn keuken ligt gebruik ik vooral om door groene smoothies of sapjes heen te doen en daarnaast maak ik er thee van. Heerlijk!

Recept voor kruidenthee

Benodigdheden
•    Kokend water
•    Een stukje verse gember
•    Tijm

Bereidingswijze
Haal de schil van het stukje gember en snijd het in drie of vier kleine blokjes.
Doe de gember samen met het takje tijm in een theeglas en giet er kokend water over.

Tips
•    Heb je geen verse tijm in huis? Gebruik dan gedroogde (eventueel in een thee-ei);
•    Probeer hoeveel gember in je thee je zelf lekker vindt.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Gember

  1. Henrike schreef:

    Ik ben ook dol op gember maar deze thee variant kende ik nog niet. Meteen geprobeerd en ik vond het lekker. Dankjewel.

    Bewaartip voor wie dat kan gebruiken: de gember in plakken snijden en in de diepvries bewaren. Dan kun je steeds een portie gebruiken.

  2. Paulien schreef:

    Hoi Henrike,

    Leuk dat je het geprobeerd hebt en fijn dat je het lekker vond.

    Dankjewel voor de bewaartip!

    Groetjes,
    Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *