Geitenwollensokkengedoe

GeitenwollensokkengedoeBiologisch, plantaardig, suikervrij, rauw, natuurlijk, ecologisch… Dingen die iets zeggen of iets te maken hebben met hoe wij eten en leven. En nee, we eten niet 100% biologisch, niet alleen maar rauw, en we kunnen nog veel meer ecologisch bezig zijn dan we nu doen.  Maar we proberen ons bezig te houden met een gezond leven voor onszelf, het goed voeden van onze lichamen, het welzijn van dieren en het zorgen voor het milieu. Sommige mensen noemen het geitenwollensokkengedoe.

Geitenwollensokkengedoe. Dat klinkt altijd een beetje negatief, maar inmiddels ben ik er eigenlijk trots op. Laat me maar wat alternatief zijn, laat mensen maar vinden dat we van de standaard paden afwijken. Ik vind het prima!

We zijn op aarde niet alleen maar voor onszelf. Dat geloof ik als christen zijnde. En als ik denk aan ‘niet maar alleen voor mezelf’ dan denk ik aan mijn medemens, hier dichtbij en ver weg. En dan gaat het ook over de dieren. En ook de aarde hebben we gekregen om voor te zorgen, niet om alleen maar van te profiteren. Helaas is het op dit moment zo dat we met zijn allen niet goed omgaan met de aarde. In een One World stond vorig jaar (september 2014) een interview met André Kuipers. Hij heeft vanuit de ruimte de aarde goed kunnen bekijken en is van veel dingen geschrokken. Hij haalt in dit artikel o.a. aan dat als iedereen op aarde zou leven als de gemiddelde Nederlander we 3,5 aardbol nodig zouden hebben. Als iedereen zou leven als de gemiddelde Amerikaan is het al 4,5. En dat ligt voor het grootste gedeelte aan wat we eten, vooral aan het vlees.

Dan denk ik: geitenwollensokkengedoe of niet, laten we met elkaar beter zorgen voor de aarde en daarmee voor onszelf en onze medemens. Laten we eens wat minder vlees en vis eten, of er helemaal mee stoppen. Voor sommigen voelt dit misschien als een enorme uitdaging, maar waarom zou je de uitdaging niet aan gaan?

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *