Edelgistvlokken

EdelgistvlokkenVan veel kanten hoor en lees ik het al erg lang: edelgistvlokken kunnen niet ontbreken in je keukenkastje. Tot niet zo lang geleden heb ik er nog nooit iets mee gedaan. Om verschillende redenen. Ten eerste heb ik een waslijst met dingen die ik nog wil proberen, en alles tegelijk kan niet. Niet qua tijd en niet omdat het me veel te veel zou kosten in één keer. Maar wat ook een reden is: ik wil niet alles perse vervangen. We eten geen vlees, en ik hoef niet altijd een vleesvervanger. We eten geen yoghurt, ik hoef geen vegan vervanger. We eten geen kaas, en met edelgistvlokken kan je een soort van vervanging maken, maar ik was tevreden met mijn kaasloos bestaan, dus vond het ook wel prima.

Maargoed, daar kwam toch het moment dat ik dacht: op die lasagne van vanavond zou kaas zo lekker geweest zijn. Want die smaak van een gegratineerd kaaslaagje kan ik me nog wel herinneren. Ik zou toch naar de Natuurwinkel gaan die dag, dus daar gingen de edelgistvlokken het karretje in 🙂

Misschien denk je, wat zijn edelgistvlokken?! Edelgist is een gedroogde, inactieve gist die groeit op melasse. Vervolgens wordt het verhit en gedroogd en krijg je de vlokken die je in de winkel koopt. Edelgistvlokken zijn een bron van vitaminen: B1, B2, B3, B6 en daarnaast zit er ook foliumzuur in. Supergezond dus. Je kunt er prima een paar eetlepels per dag van eten.

Maar de smaak natuurlijk, niet onbelangrijk 😉 Edelgistvlokken zijn een beetje hartig, iets zout. Hierdoor wordt de vergelijking met kaas getrokken. Als je het over pasta strooit, op een tosti doet of door je pesto roert, dan krijg je een beetje een kazig idee. Maar er is nog veel meer te doen met edelgistvlokken! Ik ga jullie een paar tips aan de hand doen:

•    Maak een mengseltje van edelgistvlokken en gehakte pijnboompitten en roer dit door een beetje rijstroom. Strooi dit over een ovenschotel of aardappeltjes en gratineer het een paar minuten in de oven.

•    Doe in je blender of keukenmachine wat noten met een beetje rijstmelk, een beetje peper, een paar eetlepels edelgistvlokken en mix het tot het een fijn mengsel is. Roer nog wat bieslook en peterselie erdoor en je hebt een lekkere spread voor op een toostje of broodje.

•    Als je hartige wraps maakt, als lunch bijvoorbeeld, dan kan je ze heerlijk insmeren met een mengsel van geprakte avocado met peper en edelgistvlokken. Bedek het vervolgens met sla en tomaatjes en je zult smullen.

•    Als je zelf een pizza maakt en je smeert de bodem in met een tomatensaus kan je daarop erg lekker nog edelgistvlokken strooien. Daarna bedekken met groenten, de pizza bakken en genieten maar.

•    Edelgistvlokken kan je goed verwerken in een pesto of tapenade. Voeg er een beetje aan toe, en je krijgt een maar kaasachtige smaak.

Kende jij edelgistvlokken al? En zo ja, wat doe jij ermee?

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

6 Reacties op Edelgistvlokken

 1. Sonja schreef:

  Hoi Pauline,

  Voor mij zijn edelgistvlokken nog onbekend, maar zoals je het omschrijft lijkt het of ik het ook eens moet gaan proberen 😉

  groetjes Sonja

 2. Ilona Teseling schreef:

  Hoi Pauline,

  Zelf gebruik ik geen edelgistvlokken, maar bij mijn opa en oma heb ik het regelmatig gegeten. Mijn oma had het altijd in een grote glazen fles op tafel staan en deed het vooral over de groene salades, volkoren pasta en over een kop soep.
  Eigenlijk zoals ik bij vriendinnnetjes van mij de Aromat op tafel zag staan. Met dit verschil dat ik Aromat nooit lekker heb gevonden, maar de gistvlokken wel.

  Ik vond het leuk om te lezen dat jij het nu ook hebt ontdekt, terwijl ik meer dan 30 jaar geleden al van het bestaan wist.

  Groetjes uit Middelburg!

  • Paulien schreef:

   Ha Ilona,

   Wat ontzettend leuk vind ik dat zeg! En leuk ook dat je dit laat weten. Het is dus al veel ouder dan ik dacht.

   Groetjes,
   Paulien

 3. Henrique schreef:

  Ik ben opgegroeid met edelgistvlokken. Mijn vader was duivenmelker en maakte van oud brood en biergistvlokken (nu dus edelgistvlokken ) kleine balletjes voor de duiven. Mijn zusjes en ik mochten meehelpen en staken de balletjes tussendoor ook in onze mond en vonden dat lekker! Nu doe ik de edelgistvlokken in mijn yoghurt en kwark met zaadjes en wat zoetstof en ik vind het heerlijk en supergezond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *