Detoxen, de uitdaging!

Detoxen de uitdagingAl langer speel ik met de gedachte dat het me interessant lijkt om eens een detox te doen. Nooit toe gekomen uiteindelijk, vanwege diverse redenen, waarvan de meeste redenen eigenlijk onzinnig zijn 😉 En toen, op een dag, zeiden een vriendin en ik tegen elkaar: “Laten we het gewoon gaan doen!” en dan werkt het ook zo bij mij: niet meer nadenken, gewoon doen! 🙂

Een tijdje geleden mocht ik sapjes proeven van Uzuma, lees daar hier meer over. Die sapjes vond ik erg lekker en ik was enthousiast over de manier waarop ze gemaakt worden e.d. Het was dus een logische keuze om te kiezen voor de sappen van Uzuma voor onze detox.

Uzuma heeft zeven smaken sap, maar bij de detox zitten de twee oranje sapjes niet, alleen de groene en rode sappen gebruik je om te detoxen. Wel drink je zeven keer per dag een sapje, dus je herhaalt sommige smaken. Dit doe je volgens een schema. Tussen de sappen door is het belangrijk dat je water drinkt, dit is een onderdeel van het proces van detoxen.

Detoxen de uitdaging

Wat is eigenlijk een detox? Je reset als het ware je lichaam. Doordat je sap drinkt hoeven je darmen bijna niets te verteren, waardoor je spijsvertering even rust krijgt en je lichaam die energie ergens anders voor kan gebruiken. Voor ontgifting en herstel van je lijf bijvoorbeeld. De vitaminen, mineralen en antioxidanten in de sappen helpen hierbij. Kortom, je lichaam krijgt even een goede boost!

De drie dagen die we hadden uitgekozen voor deze uitdaging had ik redelijk leeg gemaakt. Het is namelijk wel verstandig om je tempo iets aan te passen en niet te veel verplichtingen te hebben op detox-dagen. Ook sporten is wat minder handig. Je neemt nu eenmaal minder calorieën tot je.

Het is een goed idee om voorafgaand aan de detox af te bouwen met je maaltijden. Dat je laatste avondmaaltijd voor de dag dat je start niet een enorm zware maaltijd is. Zelf had ik twee dagen van te voren een grote pan pompoen-zoete aardappelsoep gemaakt, zodat ik de laatste twee dagen voor de detox al licht verteerbare maaltijden had. Dat geldt ook voor de eerste dag na de detox. Bouw je maaltijden rustig op, begin met een bouillon of soep, een salade en fruit bijvoorbeeld.

Ik was erg gemotiveerd om te beginnen en had er echt zin in! Op dag één ging het in de ochtend heel goed. Natuurlijk merkte ik dat ik geen ontbijt had gegeten zoals ik dat normaal gesproken doe, maar echt last had ik daar niet van. Tot het einde van de ochtend, ik kreeg ineens behoorlijk trek. Ik dacht bij mezelf “en ik heb nog maar één maaltijd overgeslagen”. Dan moet je dus echt even die knop omzetten. In de middag ging het eigenlijk best heel goed. Natuurlijk voelde ik met regelmaat een beetje een knagend gevoel in mijn maag, maar het was prima uit te houden. Wel merkte ik dat ik het koud had, en wat slapjes was, en aan het einde van de dag was ik echt heel moe. ’s Avonds ben ik lekker vroeg gaan slapen.

Detoxen de uitdaging

Toen ik de tweede dag wakker werd viel het me op dat ik helemaal niet echt hongerig was. Tegen de tijd dat het 8 uur was en ik aan mijn eerste sapje kon beginnen had ik daar wel enorm veel zin in. Een sapje smaakte nog nooit zo lekker 😉 De tweede dag viel me alles mee. Ik dacht dat het zwaarder zou zijn dan de eerste dag, maar dat was dus niet zo. Ik merkte wel dat het detoxen echt aan de gang was: constant sluimerende hoofdpijn, rommelende darmen, etc. En soms ineens een soort van ‘enorme-zin-in-eten’-aanval, bijvoorbeeld toen ik de lunch voor mijn zoontje ging klaarmaken. Dat waren momenten waarop ik echt even mijn verstand op nul moest zetten. Ook aan het einde van de tweede dag was ik best wel slapjes, en ook die avond lag ik weer op tijd in mijn bed.

Toen de laatste dag. Van te voren dacht ik: “drie dagen is best lang!”, maar uiteindelijk vond ik dat wel meevallen. Ik denk ook dat het te maken heeft met dat ik me er op in had gesteld. Je hebt voor drie dagen sapjes in huis en je gaat dat gewoon doen. Natuurlijk begon ik ook wel weer toe te leven naar de day after 😉 Maar tegelijkertijd merkte ik bij mezelf op dat ik helemaal niet meer echt cravings had naar allerlei eten, zoals ik dat op dag één en twee wel had. ’s Morgens eerst was ik heel erg vroeg wakker en had ik een soort van spierpijn in mijn benen, wat normaal schijnt te zijn bij detoxen. Na een tijdje trok dat ook weer weg. En, heel fijn, de hoofdpijn was weg. ’s Middags was ik een poos buiten, daarna moest ik echt even bijkomen van de kou en het staan en lopen. Maar dat is natuurlijk ook niet zo vreemd, zo veel energie heb je niet meer. Aan het einde van de derde dag voelde ik me het beste van alle drie de detox-dagen.

Nou, en daar was dan de day after. Ik had aan de ene kant enorm zin in eten, maar aan de andere kant voelde het echt alsof ik niet veel op kon. Ik begon de dag met een rijstwafel met een dun laagje paprikaspread en wat kiemen erop. Als lunch at ik een paar stukjes vegan sushi en wat rauwkost. Het avondeten bestond uit een kommetje paprikasoep. Al met al niet zo veel, maar ik had er meer dan genoeg aan.

Detoxen de uitdaging

Terugkijkend op deze dagen vond ik het echt een hele ervaring. Het was kicken om te doen, om te merken dat ik die knop kon omzetten, en ook om te ervaren wat het met mijn lichaam deed. En waar iedereen waarschijnlijk ook benieuwd naar is, val je er van af? 😉 Als je denkt dat je met drie dagen detoxen ineens 5 kilo kwijt bent, ben je naderhand een illusie armer. Overigens was afvallen ook niet het doel van mijn detox. Maar ik ben er inderdaad gewicht mee kwijt geraakt. Ik woog me op de ochtend van de eerste dag, en ik woog me op de ochtend van de day after, en het verschil was 2,6 kilo. Natuurlijk kwam dat ook omdat mijn maag en darmen gewoon leeg waren, dus ik wist dat zodra ik zou gaan eten ik weer wat meer gewicht zou hebben, logisch. Het is nu een paar dagen later en ik ben effectief 1,5 – 2 kilo kwijt, en dat vind ik heel tof.

Zou ik dit nog een keer doen? Ja! Niet zo maar volgende maand weer of zo, want het vergt mentaal gezien best veel van je. Maar ik zou me kunnen voorstellen dat ik dit over een half jaar of jaar nog eens doe.

Heb jij wel eens een detox gedaan of zou je het willen doen? Ik ben benieuwd!

Dit bericht is geplaatst in Blog, Recensies met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *