Citroencake

CitroencakeCake. Als ik ergens was en er stond cake op tafel, dan staarde het me aan, het lonkte naar me. Ik ben dol op cake. Maar toch kan ik er tegenwoordig heel goed van af blijven. Omdat ik bewust de keuze heb gemaakt suikervrij te willen eten, is het ineens niet meer zo moeilijk. Ik weet dat wanneer ik een stuk cake met suiker neem, ik mijn lichaam geen plezier doe, en mezelf in het geheel dus niet.

Mensen zeggen vaak dat een klein beetje suiker toch niet zo erg is. Of, men beweert dat hij / zij helemaal niet zo veel suiker eet. Maar hoe weet diegene dat zo zeker? Pas toen ik suikervrij ging eten realiseerde ik me waar overal suiker in zit. Het is ongelooflijk. En ook schandalig, omdat het gewoonweg gaat om een miljardenbusiness.

Soms denk ik terug aan de tijd dat ik wilde stoppen met suiker in mijn thee. Ik ging zoetjes gebruiken. Wat een onwetendheid! Want zoetjes, het is één en al gif. Vaak gaat het om E951, aspartaam. Dit is een synthetische, zoete smaakversterker. Zelfs 200 keer zoeter dan suiker, en daarnaast heel gevaarlijk. Het wordt gebruikt in snoep, kauwgom, desserts, melkdranken, frisdranken, en in nog veel meer producten. Het is kankerverwekkend en er is risico op toename van het cholesterolgehalte.

Gelukkig ben ik er inmiddels achter dat zowel suiker als kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam helemaal niet nodig zijn in je voedingspatroon. En dat er ook veel lekkers te maken valt zonder. Zelfs cake… 😉 Recent heb ik een overheerlijk citroencakeje gemaakt, hierbij het recept.

Recept voor citroencake

Benodigdheden voor 4 tot 6 personen
•    1 biologische citroen
•    100 ml rijstmelk
•    60 ml agavesiroop
•    6 eetlepels olijfolie
•    1 theelepel vanille extract
•    80 gram boekweitmeel
•    8 gram wijnsteenzuur (bakpoeder)

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zet een kleine cakevorm klaar en vet deze zo nodig in met bijvoorbeeld olijfolie of kokosolie.
Was de schil van de citroen en rasp deze in een kom.
Pers de citroen uit en voeg het sap bij de rasp.
Doe de rijstmelk, agavesiroop, olijfolie en het vanille extract erbij en meng het.
Meng de boekweitmeel en wijnsteenzuur en voeg het toe aan het eerder gemaakte mengsel.
Roer het goed door en giet het in de cakevorm.
Zet het in de oven en bak het in ongeveer 30 minuten gaar.

Tips
•    Controleer aan het einde van de baktijd of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er droog uit is je cake klaar. Neem je beslag mee, bak dan nog een paar minuten extra;
•    Serveer de cake met schijfjes citroen.

Citroencake

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

19 Reacties op Citroencake

  1. Lianne schreef:

    Leuk geschreven weer Paulien en zo waar…
    De citroencake klinkt super lekker, ga ik dit weekend zeker maken!

  2. Henrike schreef:

    Klinkt goed.
    Denk je dat je ook natriumbicarbonaat kunt gebruiken ipv wijnsteenzuur?

    • Paulien schreef:

      Hoi Henrike,

      Natriumbicarbonaat / zuiveringszout is wel echt anders dan wijnsteenzuur. Bij Zuiveringszout moet je een zuur toevoegen om je baksel goed te laten rijzen, en om te voorkomen dat het wrang gaat smaken. In dit geval zou het door de citroen misschien kunnen, maar ik heb dat niet zelf geprobeerd. Ik houd zelf van wijnsteenzuur in dit soort baksels.

      Groetjes,
      Paulien

  3. Henrike schreef:

    Dankjewel voor je reactie. Ik denk dat ik het gewoon maar eens ga proberen. Dan laat ik nog wel weten wat het resultaat zal zijn 🙂

  4. Marina Legemate schreef:

    Wij proberen zo veel mogelijk producten met suiker te vermijden. Dit wil ik proberen! Waar koop jij agavesiroop en wijnsteenzuur?
    Groet, Marina.

    • Paulien schreef:

      Hoi Marina,

      Leuk dat je reageert! Ik koop deze producten bij de Natuurwinkel of via internet. Succes en alvast eet smakelijk ervan!

      Groetjes,
      Paulien

  5. Henrike schreef:

    Tip; Agavesiroop kun je ook bij de meeste supermarkten kopen. (suikerschap)

  6. Carolina schreef:

    Hallo Paulien

    Mijn lieve echtgenoot is o.a. dol op cake, en ik neem het dan graag voor hem mee. Ik ga jouw recept zeker uitproberen want tja, veel vinden we lekker maar het vet- en suikergehalte is inderdaad vaak (te) hoog . . .

    Hartelijke groet,
    Carolina

    • Paulien schreef:

      Hoi Carolina,

      Leuk dat je reageert! Dat is echt wel een probleem ja, maar gelukkig kunnen we veel lekkers snoepen wat geen kwaad kan, zoals deze cake. Ben benieuwd hoe de cake jullie gaat smaken. Succes!

      Groetjes,
      Paulien

  7. Raquel schreef:

    Heb hem vandaag ook gemaakt, alleen was mijn bakvorm te groot, dus is het een platte koek geworden. Smaak is niet verkeerd, alleen smaakt ie best zuur, blijft ook zuur op m’n tong na het eten. Is dit het wijnsteenzuur, of zou dit komen omdat de cake niet gerezen is?

    Ga op zoek naar een kleinere bakvorm voor poging 2 😉

    • Paulien schreef:

      Hoi,

      Dit recept is voor 4-6 personen, dus de vorm moet daar wel op afgestemd zijn. De cake op de foto die bij deze blog staat is gemaakt in een kleine tulbandvorm van 15 cm diameter. Een kleine cakevorm of iets dergelijks kan ook. Hopelijk gaat het de volgende keer beter, veel succes!

      Groetjes,
      Paulien

  8. Marijke hoefakker schreef:

    Kan je ook een sinaasappel nemen i.pv. een citroen? Is rijstmelk hetzelfde als sojamelk? Graag antwoord, ik wil het gaan proberen, heb diabetes, lijkt me een goed recept. Dank u. Vriendelijke groeten, Marijke.

    • Paulien schreef:

      Beste Marijke,

      Een sinaasappel in plaats van een citroen kan zeker. De smaak zal natuurlijk iets anders zijn, maar dat is geen probleem. Rijstmelk is niet hetzelfde als sojamelk, maar kan wel in plaats van gebruikt worden. Veel plezier met bakken en geniet van het resultaat!

      Groetjes,
      Paulien

  9. Melissa schreef:

    Hoi Paulien,

    Op aanraden van mijn broer ben ik op je blog terecht gekomen.
    Chapeau dat je dit kan en het ook kan volhouden om suikervrij te eten.
    Ik wou dat ik het ook kon.

    Btw: Je receptjes zien er super uit !
    Groetjes, Melissa

    • Paulien schreef:

      Hoi Melissa,

      Dankjewel voor je reactie, leuk. En dank voor je compliment over de recepten. Ik heb mezelf ook verbaasd dat ik het kan, suikervrij eten 🙂 Ik merk dat wanneer ik zorg voor goede maaltijden, veel groenten en fruit, noten en zaden als tussendoortjes en af en toe een verantwoord tussendoortje, het prima vol te houden is. Nu ik suikervrij eet heb ik niet meer die pieken in mijn bloedsuikerspiegel waardoor je naar nog meer suiker gaat snakken. Dat geeft een fijn stabiel gevoel. Ik kan het iedereen aanraden!

      Groetjes,
      Paulien

  10. Betty Bronsveld schreef:

    Beste Paulien,
    Het ziet er goed uit; maar ik vraag me af: cake zonder eieren, kan dat?

    • Paulien schreef:

      Beste Betty,

      Gelukkig kan dat heel goed. Binnenkort verschijnen er nog meer cake recepten, ook zonder ei, en zelfs zonder vet!

      Groetjes,
      Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *