Chocoladekoekjes om je vingers bij op te eten

ChocoladekoekjesEen inmiddels lange tijd geleden kwam ik ergens een recept voor chocoladekoekjes tegen, gemaakt zonder boter en suiker. Het was één van de eerste recepten tijdens onze veranderde eetstijl. Inmiddels heb ik dat recept veranderd en gemaakt zodat het helemaal naar mijn wens is. Ik deel het graag met je!

Deze koekjes kan je makkelijk even snel maken. Deeg maken, even laten opstijven in de koelkast, koekjes snijden en hop in de oven. Als ik ze maak, maak ik een voorraadje wat ik bewaar in een trommel die ik goed kan afsluiten. Zo kunnen we af en toe een koekje pakken, er wat van meenemen naar ons werk, en ervan trakteren als we iemand op de thee krijgen, zonder dat ik enorm vaak in de keuken sta om iets te maken.

Wie dacht dat chocolade niet gezond is heeft het mis. Of eigenlijk moet ik het anders zeggen. Chocoladerepen en dergelijke zijn vaak niet zo gezond omdat er veel suiker in zit, het melk bevat, etc. Maar cacao is echt erg gezond. En dan met name rauwe cacao waar alle voedingsstoffen nog in zitten. Het kan dus helemaal geen kwaad om iets met cacao te eten. Natuurlijk is het niet slim om van deze koekjes te veel te eten. Het blijven koekjes natuurlijk 😉 Maar af en toe iets ervan nemen is prima verantwoord.

Recept voor chocoladekoekjes

Benodigdheden voor twee bakplaten vol koekjes
•    300 gram boekweitmeel
•    50 gram rauwe cacao
•    25 gram kokosrasp
•    50 gram pecannoten
•    150 gram kokosolie
•    150 gram agavesiroop (of ahornsiroop, rijststroop, etc.)

Bereidingswijze
•    Doe de boekweitmeel, rauwe cacao en kokosrasp in een kom en meng het goed.
•    Hak de noten fijn.
•    Smelt de kokosolie in een pannetje en voeg dit toe aan het meelmengsel.
•    Doe ook de agavesiroop erbij.
•    Meng het tot een egaal deeg is.
•    Voeg de gehakte noten toe en meng het goed.
•    Leg twee lange stukken aluminiumfolie op je aanrecht.
•    Deel het deeg in twee stukken en maak van elk stuk een lange rol op het aluminiumfolie.
•    Rol het aluminiumfolie dicht en leg de deegrol in de koelkast voor ongeveer een half uur tot een uur.
•    Verwarm de oven voor op 160 graden.
•    Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
•    Haal de deegrollen uit de koelkast, maak het aluminiumfolie open en snijd de rollen aan plakjes.
•    Leg de plakjes deeg op de bakblikken.
•    Doe bakplaten omstebeurt in de oven en bak de chocoladekoekjes in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar.

Tips
•    Kies gerust voor een andere meelsoort. Houd er rekening mee dat de smaak en structuur dan kan veranderen, en als je bijvoorbeeld voor volkoren speltmeel kiest zijn de koekjes natuurlijk niet meer glutenvrij;
•    In plaats van pecannoten kan je ook andere noten gebruiken. Ik kies ook wel eens voor walnoten of amandelen bijvoorbeeld;
•    De baktijd kan verschillen per oven en hangt ook af van hoe dik je de koekjes snijdt. Kies eerst voor 20 minuten, kijk en voel dan even, en bepaal dan of het nog een paar minuten nodig heeft.

Chocoladekoekjes

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Chocoladekoekjes om je vingers bij op te eten

  1. Martha schreef:

    De recepten zijn allemaal FANTASTISCH en heerlijk, het enige dat mij stoort is dat er vaker over gebruik van aluminiumfolie wordt gesproken en dát vind ik heel jammer aangezien alu-folie een redelijk giftig goedje afgeeft, aluminium is een zwaar metaal dat zich ophoopt in je lichaam. Een van de gezondheidsrisico’s van aluminiumfolie is een verhoogd risico van de ziekte van Alzheimer, die gekoppeld is aan aluminium opbouw in de hersenen. De aluminium van folie loogt tijdens het koken maar geeft ook af met de folie, de extra aluminium wordt geconsumeerd en kan opbouwen in de hersenen. Deze aluminium kan bijdragen aan de ontwikkeling van amyloïde plaques, een van de oorzaken van de hallmark de ziekte van Alzheimer. Liever dus een alternatief voor het gebruik van alu-folie in de keuken. Verder..alles top en ik maak de recepten hééél graag! Dit wilde ik even kwijt. Groetjes

    • Paulien schreef:

      Beste Martha,

      Dankjewel voor je reactie en complimenten! Leuk dat je je mening geeft en iets wilt delen met mij en anderen. Wat gebruik jij als alternatief voor aluminiumfolie?

      Groetjes,
      Paulien

      • Martha schreef:

        de gewone vershoudfolie, Paulien, werkt ook goed 🙂 en als ik iets in de oven moet afdekken gebruik ik een vuurvaste glazen deksel of een ovenvast bord. Ben nu de chocoladekoekjes aan het bakken, alleen al het deeg is heerlijk!

        • Paulien schreef:

          Dat is ook een groot voordeel van deeg zonder ei: je kunt er van snoepen zoveel als je wilt voordat het de oven in gaat 😉 Geniet van de koekjes!

          Groetjes,
          Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *