Chocolade

ChocoladeballetjesAls kind lustte ik geen chocolade. Inmiddels is er wel iets veranderd en lust ik graag chocolade, maar of dat heel handig is is nog maar de vraag. Sinds ik het wel eet heb ik ontdekt dat het ietwat verslavend is namelijk. Van chocoladerepen tot bonbons, van paaseitjes tot chocoladekoekjes.

Op cacaoplantages is vaak sprake van misstanden. Slavernij is aan de orde van de dag. En naast volwassenen worden ook kinderen gedwongen om te werken. Uren achter elkaar. Onbetaald. Op een gegeven moment besloot ik om deze redenen alleen nog fairtrade chocolade te willen eten. Ik wil ervan verzekerd zijn dat voor de chocolade die ik eet de boeren een eerlijke prijs hebben gekregen en dat er geen kinderhandjes aan gewerkt hebben.

Maar er ontstond een extra uitdaging. Een periode zonder o.a. zuivel en suiker. En wat zit er in melkchocolade… Tsja. Maar zonder chocolade? Geen optie. Okay, dat klinkt een beetje overdreven en dat is het natuurlijk ook, maar toch. Geen chocolade is wel een ding. Ik ging op zoek naar andere mogelijkheden. En gelukkig zijn die er.

Ik ontdekte dat er rauwe cacao bestaat. Het verschil met de cacaopoeder uit de supermarkt is dat rauwe cacao helemaal puur is en cacao uit de supermarkt gebrand. Ik vond diverse recepten voor taarten en koekjes met rauwe cacao. Inmiddels hebben we al vanalles geprobeerd. Lekker!

Op een gegeven moment maakte ik een appeltaart (glutenvrij, zuivelvrij, eivrij, suikervrij, gistvrij, e-nummervrij), en de bodem daarvoor moest gemaakt worden van dadels, noten en kokosolie. Eigenlijk ongeveer het idee zoals ik mijn dadel-noten verwentaartje maak. Maar dit was door de verhoudingen (meer dadels ten opzichte van noten) nog zoeter, op een lekkere manier, en ik dacht: hier kan ik wel snoepjes van maken! Gecombineerd met herinneringen aan de bonbons die ik wel eens maakte kwam ik op nieuwe ideeën en ik ging aan de slag…

Recept voor chocoladeballetjes

ChocoladeballetjesBenodigdheden voor ongeveer 15 balletjes
100 gram dadels
50 gram amandelen
15 gram zonnebloempitten
2 eetlepels rauwe cacao
1 eetlepel kaneel
1 eetlepel kokosolie

Benodigdheden voor de topping
Kokosrasp
Chiazaad
Fijn gehakte gojibessen

Bereidingswijze
Ontpit de dadels en doe ze samen met de amandelen, zonnebloempitten, rauwe cacao en kaneel in de blender.
Smelt de kokosolie en voeg deze toe.
Mix alles tot een mooi mengsel en haal het uit de blender.
Vorm er balletjes van en rol deze vervolgens door een topping naar keuze.
Leg ze een paar uur in de koelkast.
Geniet!

Blog 17, Chocolade (balletjes 3) (2)

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Suikervrij met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Chocolade

  1. Michelle schreef:

    Ik heb ze net gemaakt. Heerlijk!

    • Paulien schreef:

      Hoi Michelle,

      Dankjewel voor je reactie! Leuk dat je laat weten dat je de chocoladeballetjes hebt gemaakt, en dat je ze heerlijk vindt. Geniet ervan!

      Groetjes,
      Paulien

  2. Henny Barning schreef:

    In volle dankbaarheid en respect genieten wij van de cacao-balletjes, zo gemaakt ook zo op maar mmm fijn weekend, smul ze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *