Brownies met kokos (zuivelvrij, eivrij, suikervrij, tarwevrij, glutenvrij)

Brownies met kokosBrownies. Dat is iets wat ik zooooo lekker vind. Chocolade is stiekem toch wel een puntje van lichte verslaving 😉 Dus af en toe ‘moet’ ik gewoon echt even chocoladekoekjes of chocoladecake maken. Of brownies. Maar hoe maak je goede brownies zonder zuivel, zonder ei, zonder suiker, zonder tarwe, zonder gluten? Want dat was wat ik wilde bereiken.

Ik had al verschillende soorten cakes en brownies gemaakt, en ze waren ook altijd wel lekker, maar niet perfect. Nu bestaat perfect niet, en iedereen vindt iets anders perfect. Maar streven naar perfectie is af en toe best een goed idee, ook bij een brownie 😉 Dit recept is een samenvoegsel van allerlei recepten die ik her en der ben tegengekomen, uitgeprobeerd heb, veranderd heb. En jawel, ik vind het neigen naar perfect!

Recept voor brownies met kokos

Benodigdheden
•    200 gram boekweitmeel
•    50 gram palmsuiker
•    75 gram rauwe cacaopoeder
•    2 theelepels wijnsteenzuur (bakpoeder)
•    50 gram geraspte kokos
•    100 gram kokosolie
•    4 bananen
•    100 ml rijstmelk
•    100 ml heet water
•    Een scheut ahornsiroop of agavesiroop, afhankelijk van hoeveel zoet je houdt

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe de boekweitmeel, palmsuiker, rauwe cacaopoeder, wijnsteenzuur en geraspte kokos in een kom en meng het.
Smelt de kokosolie in een pannetje.
Doe de bananen, rijstmelk, gesmolten kokosolie, heet water en ahorn- of agavesiroop in de blender en mix tot een egaal geheel.
Doe het mengsel uit de blender bij het meelmengsel en roer het goed door elkaar met een lepel.
Schep het in bijvoorbeeld een cakevorm of tulbandvorm en bak het ongeveer 40 minuten in de oven.

Tips
•    Je kunt de kokosrasp ook weglaten als je minder kokossmaak wilt;
•    In plaats van palmsuiker kan je ook kokosbloesemsuiker gebruiken;
•    Als glutenvrij geen must is, kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld volkoren speltmeel.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

12 Reacties op Brownies met kokos (zuivelvrij, eivrij, suikervrij, tarwevrij, glutenvrij)

 1. mevr. Gewoontjes schreef:

  Oei, ik ben ook nog op zoek naar een lekker brownie recept. Toen ik nog suiker/tarwe at, had ik een super lekker succes recept! Die ga ik niet meer maken (iig niet voor mijzelf), maar ik moet bekennen dat ik af en toe wel zin heb in een heerlijke brownie. Ik denk dat ik dit maar eens ga proberen, ik denk wel dat ik sojamelk gebruik, want dat heb ik standaard in huis.

  Thanks voor je lekkere recepten!

  • Paulien schreef:

   Oh ja joh, af en toe moet je gewoon brownie eten hè 😉 Het is verbazingwekkend hoe goed deze is vinden wij zelf. Nu al meerdere keren gemaakt en ook op diverse mensen ‘getest’ en het is een succes! Veel bak- en eetplezier!

   Groetjes,
   Paulien

   • mevr. Gewoontjes schreef:

    Ik heb hem dan eindelijk gemaakt…
    Nu nog proeven…

    • Paulien schreef:

     Mmm…, geniet ervan!

     • mevr. Gewoontjes schreef:

      Hij is goedgekeurd 😉 door ons alledrie.
      Ik bewaarde hem in de koelkast vanwege alle bananen die erin zitten. Blijkt dat we hem ook wel erg lekker koud vinden.
      De structuur van deze brownie is lekker.
      Wel moet ik altijd even wennen aan de smaak van boekweit. Maar ik denk dat als je dat vervangt met volkorenspeltmeel dat de structuur anders wordt.

      Het is niet de brownie zoals ik hem eerder maakte. Die was altijd erg stevig en nog wat lekker kleverig. Ik ga denk ik dat recept ook een keer aanpassen. Benieuwd hoe die dan gaat smaken. Dit is een recept wat ik denk ik blijf maken. Niet te vaak… 🙂

     • Paulien schreef:

      Ah, fijn dat-ie is goedgekeurd 😉 De structuur en smaak wordt inderdaad anders als je volkoren speltmeel gebruikt, hoewel het bij dit recept minder anders is dan bij sommige andere. Misschien komt het ook wel door de kokosrasp dat je moet wennen aan de structuur.

      Groetjes,
      Paulien

 2. Marijke schreef:

  Hoi Pauline, klinkt lekker. Nu heb ik niet zoveel bananen in huis (en eigenlijk hou ik zelf niet zo van banaan door baksels hahahah). Zou ik die ook kunnen vervangen door een ei? en zo ja, hoeveel? Of wellicht door iets anders? Appelmoes??
  Hoor wel weer en dank alvast. Groetjes, Marijke

  • Paulien schreef:

   Beste Marijke,

   In deze brownies proef je de banaan niet echt goed, vind ik. Maar als je iets anders wilt proberen kan je inderdaad eieren gebruiken of een eivervanger, zoals appelmoes. Het is dan wel even proberen welke hoeveelheid je nodig hebt. En hoe het dan uitpakt durf ik geen uitspraken over te doen natuurlijk 😉

   Succes!

   Groetjes,
   Paulien

 3. Marijke schreef:

  Hoi Pauline, ik wist het van te voren (hou niet zo van banaan in een recept) en toch maakte ik dit recept. Ik vind het meer een bananenbrood met chocoladesmaak. Of zoiets. Terwijl het beslag veelbelovend was, echt heel lekker (veel lekkerder dan het eindresultaat vind ik) Afijn, ik ga proberen of ik mijn eindresultaat kan oppimpen met een beetje aardbeienjam erop. Zo zie je maar weer: smaken verschillen 🙂 Groetjes, Marijke PS: ken je het recept op healty vega (ook voor een brownie?) Bite is goed maar wat blijkt: ik hou (ook) niet van de smaak van lijnzaad (wist ik ook niet van te voren :-()

  • Paulien schreef:

   Beste Marijke,

   Zo zie je inderdaad hoe smaken verschillen. Het is echt uitproberen wat je fijne smaken vindt, en waar je van kunt genieten. Succes!

   Groetjes,
   Paulien

 4. Erica schreef:

  Leuk recept. Hij gaat bijna in de oven. Ik ben heel benieuwd 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *