Boerenkool

Boerenkool stamppotBoerenkoolstamppot, jaren niet gemaakt. Geen idee waarom eigenlijk niet. Totdat we het laatst bij mijn schoonouders aten, en ik genoot er zo van. Sindsdien hebben we het meerdere keren thuis ook weer gemaakt. Per slot van rekening is het flink winterweer geweest, dus boerenkool past daar goed bij.

Typisch Nederlands toch wel, boerenkool. Hoewel onze buren in Duitsland er ook van houden, zo schijnt. Stamppot vind ik sowieso echt een fijn Hollands gevoel geven, best gek voor iemand die zo houdt van mediterraans en Afrikaans eten hè 😉

Winter of niet, ik lust altijd wel stamppot. En in het voorjaar en de zomer kan je er een extra zomers tintje aan geven door het te maken met typische lente- of zomergroenten zoals rucola, raapstelen, asperges of tomaten.

Deze boerenkoolstamppot kan je serveren met een vegan rookworst of vegan spekjes. Wat wij ook superlekker vinden is zure augurken en zilveruitjes erbij. Ook extra mosterd kan, of piccalilly of azijn.

Houd jij van boerenkool? Of van stamppot in z’n algemeen?

Recept voor boerenkoolstamppot

Benodigdheden voor 6 personen
•    2 kilo aardappels
•    600 gram gesneden boerenkool
•    Een scheutje olijfolie
•    2 uien
•    300 ml rijstmelk (of andere plantaardige melk)
•    4 eetlepels grove mosterd
•    Zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze
•    Schil de aardappels, was ze en doe ze in een grote pan in ruim water.
•    Breng aan de kook en laat 10 minuten koken.
•    Doe de boerenkool in de pan erbij, en laat nog 20 minuten koken.
•    Pel en snipper de uien.
•    Verwarm in een koekenpan de olijfolie en fruit de ui voor ongeveer 5 minuten.
•    Giet het water van de aardappels en boerenkool af.
•    Stamp de aardappels en boerenkool met de rijstmelk, mosterd en peper door elkaar.
•    Roer de gebakken ui er doorheen.

Tips
•    Serveer met vegan rookworst of vegan spekjes.
•    Lekker met augurken, zilveruitjes, piccalilly of azijn.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Boerenkool

  1. Eveline schreef:

    Weet je wat ook heerlijk is? Boerenkool met knolselderij als stamppot. Dus zonder aardappelen. Met eventueel wat venkelzaad erbij.

    • Paulien schreef:

      Hoi Eveline,

      Dat klinkt ook erg lekker zeg! Ik kies ook wel eens voor zoete aardappel in plaats van aardappel, in stamppot, vind ik ook zo fijn. Leuk om te variëren hè?

      Groetjes,
      Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *