Balans is belangrijk

Balans is belangrijkHoe is het met jouw goede voornemens van begin dit jaar? Had je die? Zo ja, houd je ze nog vol? Ik doe al een paar jaar niet meer aan goede voornemens. Tenminste, niet per definitie aan het begin van een nieuw jaar. Natuurlijk heb ik soms goede voornemens, soms heb ik zo’n moment dat ik dingen even wat wil aanscherpen. Wat meer rauw eten, focussen op voldoende water drinken, etc.

Steeds meer kom ik tot de conclusie dat balans in alles het belangrijkste is. En dat hangt niet per definitie samen met goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar. In het verleden, toen ik nog van dieet naar dieet ging, waren het zo veel pieken en dalen. Altijd maar bezig zijn met mijn gewicht, de centimeters, etc. Periodes hebben waarin het heel goed ging (lees: waarin ik kilo’s verloor) en periodes waarin ik baalde (lees: waarin ik geen kilo’s verloor of kilo’s aankwam). Uiteindelijk werkt dat helemaal niet. Gelukkig ben ik daar een jaar of wat geleden achter gekomen en heb ik gekozen voor een heel andere manier: beslissingen nemen over mijn complete eetstijl. Het beste wat ik op dit gebied ooit heb gedaan.

Veel groente en fruit, en ook noten en granen, veel water en kruidenthee. Geen suiker, geen vlees, zuivel en eieren, geen slechte E-nummers, matigen met tarwe. Dat is hoe ik het nu doe. Al jaren. En dat bevalt zo goed. Ik heb gemerkt dat mijn lichaam meer in balans is. Smaken komen beter tot zijn recht, ik heb nieuwe groentesoorten ontdekt, koken heeft een nieuwe dimensie gekregen. En zo kan ik nog veel meer veranderingen opnoemen.

Dit werkt voor mij. En ik denk dat het voor iedereen werkt om bewust na te denken over voeding en daar keuzes in te maken. Het hoeft niet exact zoals ik dat doe. Jij wilt misschien wel tarwe eten. Jij vindt biologisch misschien niet zo belangrijk. Er is geen goed of fout. Het is belangrijk om te ontdekken wat bij jou past en dan kan je jouw eigen balans vinden.

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *