Avondeten

Oosterse koolrabiElke week weer een afwisselend rooster maken voor het avondeten is soms een uitdaging. Ik merk af en toe dat ik nog verval in oude patronen. Dat geeft niet, het houdt me scherp, maar het brengt dus wel met zich mee dat ik echt moet leren anders te gaan denken. Gelukkig hebben we een groentepakket (van Boerderij ’t Paradijs) en dat is een leidraad. Aan de hand van de groenten die we die week hebben ga ik maaltijden bedenken, en dan ben ik meestal ineens een heel eind.

Ik word enorm blij van alle soorten groenten die ik leer kennen. Pastinaak is zo’n ‘vergeten groente’ wat een enorme hype is dat heel Nederland het volgens mij nu wel kent. Maar snijbiet, koolraap, koolrabi, raapjes, raapstelen, postelein… Ik had er wel eens van gehoord, maar wist niet precies wat het was, en ik dacht zelfs dat koolraap en koolrabi hetzelfde was. Niet dus, en het is super om door ons groentepakket te ontdekken wat voor bijzondere groentensoorten er zijn. En hoe lekker ze zijn!

Recept voor Oosterse koolrabi

Benodigdheden voor 2 tot 3 personen
•    500 gram koolrabi
•    1 ui
•    4 tomaten
•    150 gram verse ananas
•    Een scheut olijfolie
•    2 theelepels kerrie
•    1 theelepel kurkuma
•    Sap van 2 sinaasappels
•    2 theelepels aardappelmeel (of kies voor een ander bindmiddel)
•    Een paar takjes verse basilicum
•    Peper
•    4 eetlepels pijnboompitten
•    200 gram rijst

Bereidingswijze
Schil de koolrabi en snijd hem in dunne reepjes.
Pel en snipper de ui.
Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
Schil de ananas en snijd er 150 gram af, snijd dit in stukjes.
Verhit de olijfolie in een wok of andere braadpan en roerbak de koolrabi en ui met de kerrie en kurkuma een paar minuten.
Voeg de tomatenblokjes, ananas en sinaasappelsap toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
Schep het af en toe om.
Kook de rijst gaar.
Rooster ondertussen in een droge koekenpan de pijnboompitten tot ze bruin zijn en lekker geuren.
Maak van de aardappelmeel met een scheutje water een papje en doe dit in de pan bij het koolrabimengsel, zodat het een wat meer gebonden saus wordt.
Voeg de basilicum toe en breng naar wens op smaak met peper.
Serveer het gerecht met de pijnboompitten en rijst.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Avondeten

  1. Esther schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Ken nog wat ‘vergeten’ groenten omdat mijn vader ze vroeger in de tuin had. Koolrabi, snijbiet, postelein… heerlijk allemaal! Dit recept ga ik zeker uit proberen! En ga ook weer eens aan de slag met die ‘vergeten’ maar heerlijke groenten!

  2. Paulien schreef:

    Hoi Esther,

    Dank voor je reactie. Leuk hè, al die groentensoorten! Ben benieuwd wat je van dit gerecht vindt als je het gemaakt hebt. Ik hoor het graag!

    Groetjes,
    Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *