Asperges

AspergesHet is weer zover: aspergetijd! Asperges vind ik één van de lekkerste groenten die er is. Ik kan zo genieten van de smaak. Zowel de witte als de groene asperges vind ik heerlijk. Er zijn trouwens ook nog paarse asperges, maar die zie je niet zoveel.

Witte asperges groeien onder de grond en hebben geen zonlicht gezien. De groene en paarse wel. Het is maar een paar maanden aspergetijd, van ongeveer april tot in juni, en het is afhankelijk van het weer.

Asperges zijn gezond. Er zitten veel verschillende soorten vitaminen en andere voedingsstoffen in. Ook schijnen er nauwelijks pesticiden gebruikt te worden bij de aspergeteelt, wat ervoor zorgt dat deze groente schoner is dan veel andere groenten.

Je kunt met asperges veel kanten op. Bekend staat het koken ervan, en dan eten met ham, ei en aspergesaus. Ham en ei eten wij sowieso al niet, en van de aspergesaus uit een pakje word ik ook niet blij. Gelukkig zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Om te beginnen is het belangrijk dat je witte asperges goed schilt en de onderkant er ruim af snijdt. De schil is namelijk vrij hard en taai, het is niet lekker als je later nog een stukje schil proeft. Als je asperges kookt is mijn tip: doe dit niet te lang, anders worden ze veel te zacht.

Ideetjes met asperges:
•    Asperges met gebakken krieltjes
•    Aspergesalade
•    Pasta met asperges
•    Aspergesoep
•    Sushi met asperges
•    Pizza met asperges

Vandaag geef ik je een receptje voor plaattaart met asperges. Het is een heel eenvoudig recept met weinig ingrediënten, waardoor je pure, heerlijke smaken goed kunt ervaren. Lees snel verder!

Recept voor plaattaart met asperges

Benodigdheden voor 2 tot 3 personen
•    6 tot 8 plakjes bladerdeeg naar keuze, afhankelijk van de grootte van je bakplaat
•    Een klein blikje tomatenpuree (suikervrij)
•    2 eetlepels tomatenketchup (suikervrij)
•    2 eetlepels basilicum
•    Zwarte peper naar smaak
•    500 gram witte asperges
•    500 gram groene asperges

Bereidingswijze
•    Schil de witte asperges en haal de onderkant er ruim af.
•    Was de groene asperges en haal de onderkant eraf.
•    Snijd alle asperges in stukken van ongeveer 3 – 4 centimeter.
•    Doe het in een pan met ruim water.
•    Verwarm de oven voor op 220 graden.
•    Bekleed een bakplaat met bakpapier.
•    Haal het bladerdeeg uit de diepvries en laat de plakjes los van elkaar op het aanrecht ontdooien.
•    Bekleed de bakplaat met bladerdeeg, zorg dat de bladerdeeg goed aan elkaar vast zit.
•    Schuif de bakplaat in de oven en bak de bladerdeeg 10 minuten voor.
•    Kook ondertussen de asperges in 5 tot 10 minuten gaar en giet ze af in een vergiet.
•    Doe de tomatenpuree, tomatenketchup, basilicum en zwarte peper in een schaaltje en meng door elkaar.
•    Haal het bakblik uit de oven en besmeer het bladerdeeg met het tomaten-kruidenmengsel.
•    Verdeel de asperges eroverheen.
•    Bak de plaattaart in 15 tot 20 minuten gaar en knapperig.

Tips
•    Lekker met een groene salade erbij;
•    Serveer het eens met een tomatensalade;
•    Voor grotere eters: bak er een vegan burger bij.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *