Appelflappen

AppelflappenDit jaar wordt het al weer het derde jaar dat we appelflappen maken op een andere manier dan we dat altijd deden. Natuurlijk kan je appelflappen niet perse gezond noemen, maar op deze manier zijn ze wel behoorlijk verantwoord en één keer per jaar zo’n toffe traditie moet kunnen 🙂

Geen witmeel, maar volkoren speltmeel. Geen suiker, maar palmsuiker. Geen eieren. Geen melk, maar rijstmelk. En ze zijn heerlijk! Lees snel verder voor het recept en alvast een gezellige oud & nieuw gewenst!

Recept voor appelflappen (vegan, suikervrij)

Benodigdheden voor ongeveer 30 appelflappen
•    4 appels
•    300 gram volkoren speltmeel
•    100 gram palmsuiker
•    Flink wat kaneel
•    Ongeveer 500 ml rijstmelk
•    Olie
•    Frituurpan

Bereidingswijze
•    Schil de appels en haal met een appelboor de klokhuizen eruit.
•    Snijd de appels in plakken.
•    Maak het beslag door het volkoren speltmeel, de palmsuiker en het kaneel door elkaar in een kom te mengen.
•    Giet er ongeveer 400 ml rijstmelk bij.
•    Roer het met een garde tot een egaal beslag, gebruik eventueel een mixer als je dat fijn vindt.
•    Voeg meer rijstmelk toe als het beslag te dik blijft.
•    Doe de olie in de frituurpan en verhit het tot 180 – 190 graden.
•    Gebruik een vork om de appelringen mee te pakken en in de frituurpan te doen.
•    Deze vork gebruik je ook om de appelflap halverwege om te draaien als één kant bruin en gaar is.
•    Haal tenslotte de appelflap uit de frituurpan als beide kanten mooi bruin zijn, en leg deze op een met keukenpapier beklede schaal of bord.
•    Laat iets afkoelen en proef de eerste! 🙂
•    Laat helemaal afkoelen en geniet er (samen met je gasten) van!

Tips
•    Als het beslag even staat kan het wat indikken. Voeg halverwege het bakken eventueel wat rijstmelk toe om het wat dunner te maken. Is het juist te dun? Doe er dan wat volkoren rijstmeel bij;
•    Zorg dat de plakken appel niet te dun en niet te dik zijn. Ongeveer 5 – 7 mm is mooi. Bij te dunne plakken breekt de appel in het beslag, bij te dikke plakken wordt de appel niet helemaal gaar van binnen.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Oud & nieuw met de tags , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *