Appelflappen voor oud & nieuw (vegan, suikervrij)

AppelflappenSinds ik met manlief samen ben weet ik niet beter: op oudejaarsdag bakken we bij zijn ouders appelflappen. Een gezellige traditie! Echt gezond zijn die appelflappen natuurlijk niet, maar dat moet kunnen één keer per jaar. Toch kriebelde het nu wel erg: zullen we het eens proberen op een gezondere manier?

Geen witmeel, maar volkoren speltmeel. Geen suiker, maar palmsuiker. Geen eieren, maar eivervanger. Geen melk, maar rijstmelk. Manlief en ik hebben het thuis geprobeerd, want het mag op oudejaarsdag natuurlijk niet mislukken. Best even spannend, maar jawel! Het lukte hartstikke goed. We hebben heerlijk zitten voorproeven 🙂

Natuurlijk is frituren niet wat je vaak moet doen. Wel kan je als je frituurt kiezen voor een soort olie die dan het minst ongezond is. Wij hebben nu gekozen voor biologische zonnebloemolie (gewoon te koop bij de supermarkt). Ook kan je kiezen voor kokosolie.

Wil jij deze appelflappen ook maken? Hierbij het recept!

Recept voor appelflappen (vegan, suikervrij)

Benodigdheden voor ongeveer 30 appelflappen
•    4 appels
•    300 gram volkoren speltmeel
•    100 gram palmsuiker
•    Flink wat kaneel
•    Ongeveer 500 ml rijstmelk
•    Olie
•    Frituurpan

Bereidingswijze
•    Schil de appels en haal met een appelboor de klokhuizen eruit.
•    Snijd de appels in plakken.
•    Maak het beslag door het volkoren speltmeel, de palmsuiker en het kaneel door elkaar in een kom te mengen.
•    Giet er ongeveer 400 ml rijstmelk bij.
•    Roer het met een garde tot een egaal beslag, gebruik eventueel een mixer als je dat fijn vindt.
•    Voeg meer rijstmelk toe als het beslag te dik blijft.
•    Doe de olie in de frituurpan en verhit het tot 180 – 190 graden.
•    Gebruik een vork om de appelringen mee te pakken en in de frituurpan te doen.
•    Deze vork gebruik je ook om de appelflap halverwege om te draaien als één kant bruin en gaar is.
•    Haal tenslotte de appelflap uit de frituurpan als beide kanten mooi bruin zijn, en leg deze op een met keukenpapier beklede schaal of bord.
•    Laat iets afkoelen en proef de eerste! 🙂
•    Laat helemaal afkoelen en geniet er (samen met je gasten) van!

Tips
•    Als het beslag even staat kan het wat indikken. Voeg halverwege het bakken eventueel wat rijstmelk toe om het wat dunner te maken. Is het juist te dun? Doe er dan wat volkoren rijstmeel bij;
•    Zorg dat de plakken appel niet te dun en niet te dik zijn. Ongeveer 5 – 7 mm is mooi. Bij te dunne plakken breekt de appel in het beslag, bij te dikke plakken wordt de appel niet helemaal gaar van binnen.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Oud & nieuw met de tags , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

8 Reacties op Appelflappen voor oud & nieuw (vegan, suikervrij)

  1. Margriet schreef:

    Hoi Paulien,

    Leuk dit recept. Wij hebben kokosbloesemsuiker in huis. Als ik dit wil gebruiken, moet ik dan dezelfde hoeveelheid gebruiken als jij palmsuiker zou doen?

    • Paulien schreef:

      Ha Margriet,

      Van kokosbloesemsuiker kan je dezelfde hoeveelheid gebruiken, lekker makkelijk hè 🙂 Succes!

      Groetjes,
      Paulien

      • Margriet schreef:

        Joepiee, gelukt! Alleen één probleem.. We vinden ze erg lekker en je kauwt ze echt zo op.. Dus misschien moet ik er morgen nog meer maken. Heerlijk idee dat het gewoon verantwoord voedsel is!

  2. Sonja schreef:

    Hallo Pauline,

    Ik heb nog nooit No Egg gebruikt, heb het ondertussen wel gekocht. Dat is voor dit recept twee volle theelepels toevoegen?
    Leuke site, ga ze vaker bezoeken!

    • Paulien schreef:

      Beste Sonja,

      Wat leuk dat je No Egg hebt gekocht. Het is erg handig en werkt goed. Inderdaad, voor 2 eieren moet je 2 theelepels No Egg met 2 eetlepels water toevoegen. Tip: maak eerst een papje in een apart schaaltje van de No Egg en het water en voeg het daarna toe. Succes!

      Groetjes,
      Paulien

  3. Sophie schreef:

    2 zakjes bakpoeder toevoegen aan het einde en ze worden nog lekkerder! (En luchtiger)

    • Paulien schreef:

      Beste Sophie,

      Je kunt zeker bakpoeder toevoegen als je dat wilt, maar voor de smaak is het niet nodig, vind ik 🙂

      Gelukkig nieuwjaar!

      Groetjes,
      Paulien

Laat een reactie achter op Paulien Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *