4 redenen waarom je geen of minder vlees en vis zou moeten eten

Inmiddels is het zo gelopen dat wij al lang geen vlees en vis meer hebben gegeten. De laatste keer is inmiddels maanden geleden. Het is niet zo dat we het besluit hebben genomen: vanaf morgen is het zo ver, of: laten we eens stoppen met vlees en vis. Het is gewoon zo gelopen. Natuurlijk door na te denken en te praten over het hoe en wat achter het eten van dierlijke producten e.d.

Het bevalt ons erg goed, en we verbazen ons er nu zelfs over dat we zo lang wel vlees e.d. hebben gegeten. Er zijn voor ons meerdere redenen om geen vlees en vis meer te eten. Misschien denk jij er ook wel eens over na om te stoppen ermee. Of te minderen. Want dat is ook al goed. Ik zou iedereen willen oproepen om er eens over na te denken. Gewoon in de zin van: waarom eet ik eigenlijk vlees? Misschien is het antwoord wel: omdat het zo lekker is. Maar weegt dat op tegen de nadelen? Want die zijn er. Lees de onderstaande 4 redenen om geen of minder vlees en vis te eten maar eens.

1. Je gezondheid.
Als je geen of weinig vlees eet is de kans op welvaartsziekten kleiner. Dierlijke eiwitten en vetten kunnen een slechte invloed hebben op je lichaam, en dit kan tal van gevolgen krijgen.

2. Eerlijke voedselverdeling.
We halen voer voor de dieren (zoals graan en maïs) weg uit landen waar de bevolking dit zelf hard nodig heeft. Dit gaat me aan het hart. Het kan toch gewoon niet waar zijn dat omdat ‘wij in het westen’ vlees willen eten mensen in derde wereldlanden honger lijden. Maar dat is wel de realiteit. De hoeveelheid graan wat op dit moment geproduceerd wordt is genoeg om alle mensen op de wereld twee keer te voeden, maar in plaats daarvan wordt 70% aan vee gevoerd.

3. De dieren.
Dieren lijden in bijvoorbeeld overvolle stallen en zijn niet bedoeld om zo te leven. Dierenleed wordt massaal genegeerd. Het vee zit op elkaar gepropt. Varkens worden onverdoofd gecastreerd. Kalfjes krijgen niet de voeding die ze eigenlijk nodig hebben, waardoor ze bloedarmoede krijgen, en hun vlees ‘mooi blank’ blijft. Om over plofkippen maar niet te spreken. Of over de haantjes die overbodig zijn en waarvan er 30 miljoen per jaar levend worden versnipperd.

4. Het milieu.
De milieubelasting van de veeteelt is enorm groot. Je wordt al snel aangezien voor een freak als je het hebt over het milieu. Maar ik ben er van overtuigd dat ik als christen de taak heb gekregen om goed voor deze aarde (en dus bijvoorbeeld ook voor de oceanen die worden verwoest door de visserij) te zorgen. En natuurlijk kan ik niet de hele wereld veranderen, maar dat wil niet zeggen dat ik dus maar niets moet doen.

Wat kun jij doen? Nadenken en onderzoeken wat je belangrijk vindt. Je kunt stoppen met vlees eten of minder vlees gaan eten. Dit hoeft echt niet van vandaag op morgen. Het kan stap voor stap. Probeer het gewoon eens.  En als je wel vlees eet, dan kan je kiezen voor biologisch, dit is ook al een stap in de goede richting.

Stappen zetten is goed voor jezelf, je medemens, de dieren en de aarde!

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

10 Reacties op 4 redenen waarom je geen of minder vlees en vis zou moeten eten

 1. Marga schreef:

  Wij zijn ook langzaamaan steeds minder vlees aan het eten. Stoppen met vlees zal manlief denk ik niet doen, zelf neig ik er steeds meer naar om helemaal te stoppen daarmee.

  • Paulien schreef:

   Beste Marga,

   Minder vlees is al een geweldige stap. En wie weet waar je man nog eens staat, het is ook een kwestie van wennen, groeien en ontdekken.

   Groetjes,
   Paulien

 2. Petra schreef:

  Goed verhaal, Pauline. Ik ben het helemaal met je eens. Bovendien krijgen dieren in de niet-biologische veeteelt veel medicijnen (antibiotica) vaak zelfs niet eens omdat ze ziek zijn maar enkel preventief. Via het vlees krijgen wij dat ook weer binnen. Nog een reden om geen vlees te eten!

  • Paulien schreef:

   Beste Petra,

   Dank voor je reactie. Inderdaad, het antibiotica / medicijnen-verhaal is een hele goede reden om geen vlees te eten!

   Groetjes,
   Paulien

 3. sonja schreef:

  Ja paulien het is allemaal waar wat je schrijft..ik kan daar ook allemaal ni tegen en dat je zo onmachtig zijt daartegen..ik eet ook al 25jaar geen vlees of vis en raad de mensen ook aan om zeker al 1dag in de week geen vlees te eten..de meeste mensen beseffen het niet of willen het ni beseffen en dat allemaal voor hun eigen smaakpappilen..heb da allemaal van mij moeten afzetten of werd er ziek van:-)

  • Paulien schreef:

   Beste Sonja,

   Dank voor je reactie. Het is voor mensen soms ook een stukje bewustwording, ook ik begon ergens en zette stap voor stap. Maar inderdaad zijn er ook mensen die het gewoon niet willen beseffen. Doe wat je kunt doen en jij bent alleen verantwoordelijk voor jezelf, dus dan doe je het al heel goed.

   Fijne dag!

   Groetjes,
   Paulien

 4. Ingrid schreef:

  Ik ben ook flink aan het minderen en gebruik steeds meer vleesvervangers. Maar wat ik wil vragen is of ik ergens aan moet denken qua vitamines die ik mis als ik geen vlees eet? Neem jij bijvoorbeeld voedingssuplementen Paulien? En zo ja welke?

  • Paulien schreef:

   Ha Ingrid,

   Over of je wel of niet aanvullend vitamines e.d. moet slikken zijn de meningen verdeeld. Maar dat heeft niet perse te maken met of je wel of geen dierlijke producten eet, op B12 na. Wij hebben ervoor gekozen om o.a. een goede multivitamine te nemen, met daarin ook een goede dosis B12.

   Groetjes,
   Paulien

   • Ingrid schreef:

    Super, dank je wel voor je antwoord. Mag ik nog vragen welk merk multivitamines je gebruikt? Ook die wil ik graag zo natuurlijk mogelijk zonder gekke toevoegingen. Als je de merknaam hier niet mag noemen zou je die dan kunnen mailen? Alvast bedankt. Groetjes Ingrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *