10 superfoods die minder hip, maar wel de moeite waard zijn

Wat is er al veel geschreven over superfoods. Ik doe er ook even aan mee 😉 Er zijn meerdere uitleggingen van wat nu precies een superfood is. Misschien is dit nog wel het best omschreven: voedsel dat grote hoeveelheden voedingsstoffen bevat, zoals vitaminen, mineralen, proteïne, antioxidanten, etc.

De hippe superfoods zijn bijvoorbeeld chiazaad, gojibessen en tarwegras. Veel mensen zijn helemaal in de ban van de hype van dit soort producten. Nu moet ik zeggen dat ik ook best enthousiast ben over een aantal van deze bekende superfoods, omdat ze inderdaad veel goede voedingsstoffen bevatten. Omdat wij vrijwel 100% plantaardig eten en we wel voldoende calcium, proteïne, etc. willen binnen krijgen eten we veel groenten en fruit, aangevuld met noten, zaden en pitten, waaronder dit soort superfoods. Chiazaad in de groene smoothie of fruitsmoothie, hennepzaad over de salade, gojibessen door de overnight oats, rauwe cacao om chocoladeballetjes van te maken. Zo maar een paar dingen die wij doen met superfoods.

Maar er is zo veel meer voedsel wat met recht superfoods te noemen zijn. Minder hip en minder in de picture op dit moment, maar de moeite waard om te noemen. Producten die erg gezond zijn, veel goede stoffen bevatten en ook nog eens erg lekker zijn. Ik maak een lijstje voor je:

1 Havermout
Van havermout word ik écht blij! Het heeft misschien een klein beetje een oubollig imago, maar dat is in mijn optiek niet terecht. Havermout zit vol goede voedingsstoffen en zorgt voor een prettig verzadigd gevoel. Ook krijg je geen piek in de suikerspiegel van havermout, waardoor je je lekker energiek voelt. Met havermout kan je vanalles, denk aan overnight oats als ontbijt, of wat vind je van havermoutmuffins of havermoutkoekjes?

2 Boekweit
Boekweit is niet meer weg te denken in onze keuken. Meel om koekjes, cakes en pannenkoeken mee te bakken, en grutten om pap van te maken. Ook heb je nog de korrels die je kunt eten zoals je ook rijst eet. De smaak kan wennen zijn als je het nog nooit gegeten hebt, het is een wat aardse smaak. Wij vinden dat heerlijk, en genieten volop van alles wat we maken met boekweit. Eén van de grote voordelen van boekweit is dat het glutenvrij en tarwevrij is. Boekweit zit vol met vezels, vitaminen (B1, B6) en mineralen (magnesium).

3 Gebroken lijnzaad
Zo hip als chiazaad en hennepzaad op dit moment is, zo weinig hoor je over gebroken lijnzaad. Maar ook gebroken lijnzaad is een bron van allerlei goede stoffen (o.a. calcium, magnesium, zink, kalium, goede vetten). Het is een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld chiazaad en je kunt er van alles mee doen. Toevoegen aan je ontbijtpap en groene smoothie, maar ook is het erg lekker in baksels, zoals deze rogge-rozijnenkoek.

4 Avocado
Als je het hebt over goede vetten, dan heb je het over avocado’s. Eigenlijk zou je elke dag een avocado moeten eten. Wij doen dat ook niet hoor 😉 De avocado is echt een toppertje. Naast goede, onverzadigde vetten bevatten avocado’s veel eiwitten. Als je zoals wij geen vlees en zuivel eet, dan is de avocado één van de plantaardige mogelijkheden om toch te zorgen dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. Avocado kan je lekker prakken en met kruiden een dipje van maken. Lekker met rauwkost of op een broodje of cracker. Ook is avocado fijn in een smoothie of door een salade.

5 Granaatappelpitjes
Ik schreef al eens een blog over granaatappels. Als ik iets lekker vind zijn het granaatappelpitjes. Dat zijn gewoon kleine snoepjes. Als ik iets klaarmaak waar ik deze pitjes voor nodig heb, dan moet ik oppassen dat ik niet al de helft heb weggesnoept voordat ik ze eigenlijk nodig heb 😉 Granaatappelpitjes bevatten heel veel antioxidanten die helpen je gezond te houden. Je afweersysteem krijgt als het ware een boost. Ook zit er o.a. veel vitamine C in de pitjes.

6 Peulvruchten
Ook over peulvruchten schreef ik laatst een blog. Ze staan echt in mijn top 10 van favoriete voeding. Lekker, voedzaam, gezond en makkelijk. Perfect gewoon. Peulvruchten zitten boordevol eiwitten en ijzer, waardoor het een uitstekende vleesvervanger is. Peulvruchten bevatten veel vezels, waardoor je voeding beter verteerd wordt. Tussen mijn recepten staan veel ideetjes voor gerechten met peulvruchten, kijk maar eens naar de quinoasalade met kikkererwten of de Afrikaanse linzenschotel.

7 Noten
Als je ergens mee kunt variëren is het met noten. Ten eerste zijn ze er in veel verschillende soorten, denk aan walnoten, pecannoten, amandelen, cashewnoten, etc. Ten tweede kan je ze op veel verschillende manieren gebruiken. Zo een handje als tussendoortje, door een salade, over een avondmaaltijd, om te gebruiken in gebak, etc. Kies bij voorkeur voor ongebrande, ongezouten noten. Deze zijn het meest gezond, want alle voedingsstoffen zitten er nog in. Het gaat dan om goede vetten, mineralen en vitaminen.

8 Groene bladgroenten
Als je rauwe groene bladgroenten eet ben je verzekerd van een boost voor je lijf. In bladgroenten zit veel water, dus het werkt zuiverend. En er zitten veel voedingsstoffen in, zoals vitaminen en mineralen. En heel belangrijk: in bladgroente zit chlorofyl, een groene kleurstof die zorgt voor fotosynthese in de plant. Fotosynthese is het proces waardoor koolhydraten en zuurstof ontstaan. Als wij de bladeren van een plant eten kunnen we beter zuurstof opnemen en krijgen we meer energie. Tenslotte werkt het eten van bladgroente reinigend, dus het is goed voor onze huid. Doe een hand bladgroenten door je smoothie of verwerk het in een salade en je hebt je dagelijkse portie al weer binnen.

9 Bananen
Bananen zijn fijn 🙂 In een (groene) smoothie, om mee te bakken (denk aan bananenbrood, kruidcake of pindakaaskoekjes) of om zo te eten. Bananen zijn voedzaam en gezond. Dat je van bananen dik zou worden is een fabel. Daar ga ik zeker ook nog eens een blog aan wijden 😉 Dus koop gerust een stapel en geniet ervan.

10 Gember
Gember vind ik één van de lekkerste kruiden die er zijn. Gemberthee kan ik echt elke dag drinken, en ook in maaltijden voeg ik het graag toe, zoals in nasi en satésaus. Vaak hebben we verse gember in de koelkast liggen, soms gebruik ik gemberpoeder. Gember heeft veel goede eigenschappen en schijnt te helpen tegen veel kwaaltjes. Wanneer het bij mij in elk geval erg goed werkt: als ik keelpijn heb. Verder werkt het ontgiftend en reinigend en is het ontstekingsremmend. Een echt superkruid!

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op 10 superfoods die minder hip, maar wel de moeite waard zijn

  1. Jeanet schreef:

    Bedankt voor het delen Paulien! Fijn dat ik ook gewoon voedsel kan kopen ipv van dure superfood.

    • Paulien schreef:

      Graag gedaan, Jeanet! Er zijn gelukkig veel ‘gewone’ groenten en fruit, noten, zaden en pitten die heerlijk, gezond en voedzaam zijn.

      Groetjes,
      Paulien

  2. Meerte schreef:

    Ha Paulien, meid wat heb je weer een superleuke en interessante blog geschreven! petje af, dat je steeds weer nieuwe toffe onderwerpen of recepten weet te vinden en daar dan over schrijft. Echt cool! Keep up the good work! Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *