Appelflappen (vegan, suikervrij)

AppelflappenBenodigdheden voor ongeveer 30 appelflappen
•    4 appels
•    300 gram volkoren speltmeel
•    100 gram palmsuiker
•    Flink wat kaneel
•    Ongeveer 500 ml rijstmelk
•    Olie
•    Frituurpan

Bereidingswijze
•    Schil de appels en haal met een appelboor de klokhuizen eruit.
•    Snijd de appels in plakken.
•    Maak het beslag door het volkoren speltmeel, de palmsuiker en het kaneel door elkaar in een kom te mengen.
•    Giet er ongeveer 400 ml rijstmelk bij.
•    Roer het met een garde tot een egaal beslag, gebruik eventueel een mixer als je dat fijn vindt.
•    Voeg meer rijstmelk toe als het beslag te dik blijft.
•    Doe de olie in de frituurpan en verhit het tot 180 tot 190 graden.
•    Gebruik een vork om de appelringen mee te pakken en in de frituurpan te doen.
•    Deze vork gebruik je ook om de appelflap halverwege om te draaien als één kant bruin en gaar is.
•    Haal tenslotte de appelflap uit de frituurpan als beide kanten mooi bruin zijn, en leg deze op een met keukenpapier beklede schaal of bord.
•    Laat iets afkoelen en proef de eerste! 🙂
•    Laat helemaal afkoelen en geniet er (samen met je gasten) van!

Tips
•    Als het beslag even staat kan het wat indikken. Voeg halverwege het bakken eventueel wat rijstmelk toe om het wat dunner te maken. Is het juist te dun? Doe er dan wat volkoren rijstmeel bij;
•    Zorg dat de plakken appel niet te dun en niet te dik zijn. Ongeveer 5 – 7 mm is mooi. Bij te dunne plakken breekt de appel in het beslag, bij te dikke plakken wordt de appel niet helemaal gaar van binnen.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

6 Reacties op Appelflappen (vegan, suikervrij)

  1. Eliseraël schreef:

    Hoi Paulien
    Welk product is een eivervanger? voor 2 eieren waar denk je dan aan..heb geen idee?
    En hoe zo geen eieren?
    Hoor graag van je
    Lieve groet
    Eliseraël

    • Paulien schreef:

      Beste Eliseraël,

      In het oorspronkelijke recept wat we jaren gebruikt hebben zaten eieren, en ik heb het recept omgezet naar een meer verantwoorde versie. Als eivervanger kan je bijvoorbeeld ‘no egg’ gebruiken, te koop bij bijvoorbeeld een Natuurwinkel. Ik gebruik dit zelf niet meer, omdat hier weer slechte E-nummers in zitten. Dit recept kan ook prima zonder eieren / eivervanger!

      Groetjes,
      Paulien

  2. Eliseraël schreef:

    Thanks !! je hebt het ook over rijstmelk kan dit ook een andere nootmelk zijn? ik heb b.v. nu peacan notenmelk. en rijstmelk maak je van b.v. basmatirijst? en moet je deze rijst dan ook een nacht laten weken? blenderen met water en in een kaasdoek uit laten lekken? (heb nooit rijstmelk gemaakt) en ben heel benieuwd wat jij voor olie gebruikt om ze te frituren. (welk merk)
    hartegroet
    Eliseraël

    • Paulien schreef:

      Je kunt alle soorten plantaardige melk gebruiken. Uiteraard kan de smaak verschillen met welke soort je kiest. Ik heb nog nooit zelf plantaardige melk gemaakt. Staat wel op het lijstje om eens te gaan doen 😉 Qua olie kan je kiezen voor kokosolie of zonnebloemolie. Bij de laatst genoemde kan je dan kiezen voor biologische, die niet genetisch gemanipuleerd is.

      Groetjes,
      Paulien

  3. Pieter schreef:

    Hoi Paulien,

    ik heb erg veel moeite met het snijden van de appel in plakken van 0,5 – 0,7 mm. Ik heb ervoor gekozen om dat in cm te doen.

    Pieter

    • Paulien schreef:

      Beste Pieter,

      Mooie plakken snijden is soms even lastig. Een goed mes doet al wonderen, maar je moet er even handigheid in krijgen. Een cm kan uiteraard ook. Het enige wat je dan wellicht gemerkt hebt is dat het deeg gaar is voordat de appel van binnen helemaal gaar is.

      Hopelijk heeft het gesmaakt!

      Groetjes,
      Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *